Nohut, Cicer arietinium

Nohut, baklagiller familyasının Faboideae alt familyasına ait Cicer cinsinden bir baklagil türüdüt.

Özellikleri

Nohut sadece bir yıl büyüyen, tohumla çoğalan, Türkiye’de boyu 50 santimetreye varan bir bitkidir. Tohumları bazen bej, bazen daha koyu renk ve hatta siyah olur.

Nohut, yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Anadolu’da kıraç alanlarda yetiştirilir. Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesine pek önem vermez. Hava yeterince sıcak olmazsa hasılat kötü olur.

Yaprakları 5 – 15 mm büyüklüğünde ve tomurcukları 30mm’ye kadar uzayabilir. Tohumları kurumadan yeşil olarak da yenebilir. Kurutulmuş nohut birçok yemekte kullanılır.

Tarih

Anadolu‘da nohut 8000 yıl önce yetiştirilirdi[kaynak belirtilmeli]. Oradan Akdeniz’in etrafına ve Hindistan‘a yayılmıştır. Yabani nohut türünden bütün kültür nohutlarının gelişmiş olduğu düşünülür.

Nohut (trk.)

Gram Chick Pea (ing.)

Cicer arietinum (lat.)

Humus (arb.)

Nohut  (frs.)

Nohut baklagiller ailesine mensuptur. Sonbaharda toplanır. Kurutulmuş meyvaları kullanılır. Bir yıllık bir bitkidir. Boyu 50 cm kadar olur. beyaz renklidir.

Yaprakları 3-5 dişli, üzeri tüylüdür. Yapraklar elips şeklinde olup uzunluğu 1-1,5 cm, genişliği 1 cm dir. Yaprak damarları belirgindir. Bitkinin dalları kalın ip gibi ve beyazdır. Dallarda 9-15 adet yaprak olur.

Çiçeği tek olup yaprağın dibinden açar, sapı uzundur, çan şeklindedir, 5 adet dişi vardır, 6-8 mm dir. Çiçeğin tacı kelebeğe benzer, beyaz veya açık mor renklidir.

Meyvesi; baklaların içerisinde genellikle 2 adet tane oluşturur. Meyve 18-25 mm, genişliği 12 mm ince kısa silindir şeklinde ve üzeri yumuşak tüylü olur. Rengi beyaz, bej, kırmızı veya siyah olur. nohutun dış kabuğu ince, ipeksi, kabuğu kırılınca iki adet sarı kırmızı renkli taneleri gözükür. Kokusuz ve bakla tadındadır.

Kimyasal içeriği; içinde yüzde 20 protein, az miktar yağ, yüzde  44-52 nişasta, yüzde 5 kadar mineral, yüzde 10 kadar lif, taze nohut içersinde E, C ve B1 vitaminleri, pantotenik asit, fitik  asit bulunur.

Farmakolojik etkisi; C vit. Eksikliğini giderir. Etkisi limon kabuğunun glikozidiyle aynıdır.

Tabiatı; birinci derecede kuru sıcaktır, biraz nem vardır.

Özelliği; cinselliği kuvvetlendirici, ağrı dindirici, idrar söktürücü, cildi temizleyici ve parlatıcıdır.

Kullanımı; idrar yolları yanması, cinsel zayıflıkta, kuvvet düşüklüğünde, nemli ve kuru egzemada, saç dökülmesi ve erken saç beyazlaması.

Kullanım usulü; unundan ekmek yaparak yenilebilir. Yemeği yapılır. Cinsel isteği artırıcı preparatlara eklenebilir. Cinsel gücü artırmak için helva yapıp alınabilir. Nohut unu sıcak   Demlenmiş su balla karıştırılıp içilirse ses kısıklığını giderir, idrar ve adet söktürür. Kuru ve nemli egzezamalara nohur unundan krem yapılarak sürülür. Nohut unuyla yüz ve saç yıkansa yüzü parlatır saç dökülmesini durdurur erken beyazlamasını önler.

Zararları; gaz yapar, zor hazmolur.

Düzelticisi: kimyon ve gül reçeli.

Dr. Mehmet Ali Gönenç


Dr. Mehmet Ali Gönenç 1974 de İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. 1981 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1998 - 2002 yıllarında Akademik Akupunktur Derneği Seminerlerine katıldı. 2009 yılında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin düzenlediği Akupunktur kursunu tamamlayarak T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı Akupunktur Uzmanı yetki sertifikasını aldı.

Bir cevap yazın