Çuha çiçeği tohumu yağı; gama linoleik asit, GLA içerir.

Bu bitkinin besinsel sırrının anahtarı, onun tohumlarından elde edilen yağdır. Çoğu bitkisel yağlar, bir temel yağ asiti olan linoleik asit (LA) içerirler ve bu normal diyette yeterli miktarda bulunur. Ne var ki, bu temel yağ asidi vücut tarafından kullanılmadan önce prostaglandin E’ye dönüşmesi gerekir ve ne yazık ki bu dönüşüm güçlüklerle yüklüdür ve kolayca engellenebilir. Virüsler, kolesterol, doymuş yağ asitleri, alkol, yetersiz insülin, radyasyon, vitamin ve mineral eksikliği ve yaşlanma süreci, dönüşümün istenmeyen biçimde etkilenmesine ya da engellenmesine katkıda bulunur.

Çuha çiçeği yağı ise çok yüksek miktarda GLA içerdiği için, potansiyel olarak bütün bu engelleri ortadan kaldırabilir. Bu nedenle, böyle bir besinsel GLA içeriği, potansiyel engelleri ortadan kaldırabildiği ve prostaglandin E’nin kolayca üretilebildiği maddeyi sağladığı için son derece değerlidir.

LA’dan GLA’ya dönüşümü engelleyen durumlar: Doymuş yağlar (tereyağı, süt ürünleri), alkol, yaşlanma, virüsler, Alfa Linolenik Asit (siyah frenk üzümü yağı, bezir yağı), aşırı şeker, tartrazin Steroidler ve Alfa Linolenik Asit, GLA’nın dönüşümünü engeller:
LA’dan Prostaglandine dönüşüm Linoleik Asit Çinko, magnezyum, B6 ve Biotin gerektirir. Gamma-Linolenik Asit B6, kalsiyum, çinko gerektirir. Dihomogamma-Linolenik Asit Niyasin, C vitamini, çinko, selenyum gerektirir. Prostagladin E

Vücut yeterli miktarda GLA üretemez ve bunu bir besin kaynağından sağlayamazsa, bazı vücut işlevleri bozulabilir. Çuha çiçeği yağı âdet öncesi gerginlik, egzama, romatoid artrit ve kolesterol kontrolü gibi durumlarda faydalı olabilir.

Bu tam bir liste değildir, yeni araştırmalar; hiperaktif çocuklar ve alkoliklerde olduğu gibi fibrimiyaljide (kronik yorgunluk sendromu olarak da bilinir) hastaların çoğunun çuha çiçeği yağından fayda görebileceklerini göstermektedir.

Adet Öncesi Gerginlik: Çuha çiçeği yağı, âdet öncesi gerginlik yaşayan kadınlar için de çok faydalıdır. Menstrüel döngünün hormonal kontrolünün düzenlenmesinde özel prostaglandinlere gereksinim duyulur. Gerekli miktarda GLA, bu prostaglandinlerin elde edilmesi için son derece yardımcı olabilir. Araştırmalar, döngünün ikinci iki haftasında her gün alınan 4-8 adet 500 mg’lık kapsülün meme hassasiyeti, huzursuzluk, kaygı, karın şişliği gibi belirtilerde çarpıcı bir biçimde iyileşme sağladığını göstermektedir. Bununla birlikte, tam fayda sağlamak için kadınların yaklaşık 5 tam menstrüel döngüsü boyunca çuha çiçeği yağı almaları gerekebilir.

Egzama: Egzaması olan erişkinler de, çocuklar da çuha çiçeği yağından fayda görebilir. Egzamanın, özellikle linoleik asitten GLA elde etmek için gereken enzimin eksikliğiyle ilişkili olduğu sanılmaktadır. Bu yüzden, doğrudan GLA desteği çok yararlı olabilir. Araştırmalar, erişkinlerde günde en az dört, çocukta da iki 500mg’lık kapsülün kaşıntının geçmesinde etkili olduğunu, ama hastalığın bütünüyle ortadan kaldırılması için erişkinlerde 8-12, çocuklarda ise 4 kapsül alınmasının gerekli olduğunu göstermektedir.

Kolesterol/Yüksek Tansiyon: Kolesterol ve yüksek tansiyonun kontrolünde balık yağlarının olumlu etkisi bilinmektedir, fakat düzenli olarak çuha tohumu yağı alınmasının da kolesterolü kontrol altına aldığına ilişkin kanıtlar mevcuttur. Çuha çiçeği yağındaki GLA’dan elde edilen prostaglandinler kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur, bu yüzden yüksek tansiyonu olan bazı insanlar, çuha çiçeği yağını almaya başlar başlamaz tansiyonlarının da düşmeye başladığını göreceklerdir.

Romatoid Artrit: Son çalışmalar, çuha çiçeği yağının romatoid artritte ağrı ve sertliği rahatlatabildiğini göstermektedir. Bu hastalıkta, bağışıklık sisteminin; çarpık çalıştığı ve yabancı bir istilacıya karşı gösterdiği tepkide olduğu gibi kendine saldırmaya başladığı düşünülmektedir. Çuha çiçeği yağı “dost” ve “düşmanın” daha iyi ayırt edebilmesine yardımcı olarak, bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Çuha çiçeği yağının romatoid artritte yararlı etkileri olmasına karşın, balık yağlarıyla birlikte alındığında daha iyi sonuçlar elde edilir.

Meme Ağrısı: Çuha çiçeği yağının önemli kullanım alanlarından biri de, kadınların menstrüel döngüleriyle ilişkili olan iyi huylu meme hastalıklarının tedavisidir. Bugün pek çok doktor meme ağrısı için çuha çiçeği yağını önermekte ya da reçete etmektedir. Önerilen günlük doz, 500 mg’lık kapsüllerden yaklaşık 4 tane alınmasıdır ama dozaj için doktorunuza danışabilirsiniz.

Saç, Cilt, Tırnaklar ve Kurumuş Gözlerin Tedavisi: Çuha çiçeği yağı kullanımının incelendiği bir çalışmada cilt, saç ve tırnak sorunlarının da sıklıkla düzeldiği gözlemlenmiştir. Pek çok insan, çuha çiçeği yağının; cildi yumuşatıp, tırnakları sertleştirip, saçları daha güçlü ve parlak hale getirdiğini ve güzelliği gerçekten de vücudun içinde oluşturduğunu görmüştür. Bu çalışmanın sonunda, çuha çiçeği yağının göz kuruluğunun giderilmesinde de yardımcı olduğu görülmüştür.

Dr. Mehmet Ali Gönenç


Dr. Mehmet Ali Gönenç 1974 de İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. 1981 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1998 - 2002 yıllarında Akademik Akupunktur Derneği Seminerlerine katıldı. 2009 yılında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin düzenlediği Akupunktur kursunu tamamlayarak T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı Akupunktur Uzmanı yetki sertifikasını aldı.

Bir cevap yazın