1) Akupunkturun anlamı?
Akupunktur Latince acus iğne ve punctura batırma sözcüklerinden meydana gelir. Akupunktur belirli akupunktur noktalarına iğne batırmayla yapılan bir tedavi yöntemidir. Akupunktur un esası akupunktur noktalarına iğne batırarak bedende biyolojik, nörofizyolojik olayları başlatmaya dayanır.

2) Akupunktur iğneleri nasıl etki eder?
Akupunktur noktalarının farklı etkilerini yedi bölümde inceleyebiliriz. Bir akupunktur noktası bu etkilerden birkaçını birden sağlayabilir.
Lokal etki: Kasların spastik (kasılma) ve paretik (hafif felç) durumlarındaki iltihabi veya dejeneratif kökenli ağrılarında etki.
Bölgesel etki: Akupunktur noktalarının komşuluklarında yukarıdaki bozukluklarda etki.
Uzak etki: Ekstremitelerdeki akupunktur noktalarının baş ve bedendeki hastalıklara etkisi.
Psişik etki: Psişik durumlardaki etki.
Homeostatik etki (=homeostaz: organizmada normal şartların devamlılığı): Kan basıncı, uyku, iştah, metabolizma, kan yapımı vs ile ilgili bozukluklarda vejetatif sinir sistemi ve endokrin sistemi regüle edici (düzenleyici) etki.
Kanlanmayı artırma: Bölgesel ve uzak kanlanma bozukluklarında kanlanmayı artırıcı etki.
Bağışıklık sistemi: Bağışıklık sistemini güçlendiren veya dengeleyen etki.

3) Akupunktur en çok hangi hastalıklarda kullanılır?
Batıda son dönem akupunktur araştırmaları alerjik hastalıklarla ilgiliydi. Ancak bugün akupunktur en çok baş ağrıları ve migrenlerde kullanılıyor. Bel ve sırt ağrıları daha sonra geliyor.

4) Akupunktur bilimsel midir?
Akupunktur Dünya Sağlık Örgütünce tavsiye edilen, birçok üniversitede enstitülerde araştırılan ve uygulanan, etkileri ve etki mekanizmaları gösterilen bilimsel bir yöntemdir.

5) Akupunktur seanslarının süresi, sıklığı, kaç seansta sonuç alınır?
Akupunktur seansı 25 dakikadır. Bu süre elektro nöro fizyolojik olayları başlatabilmek için yeterlidir. Bu etkinin kalıcılığını sağlamak içir ilk bir veya iki hafta haftada iki seans daha sonra haftada bir seans uygulama yapılır. Akupunktur da hastanın ve hastalığın durumuna göre 10 ile 15 seans arasında sonuç alınır.

6) Akupunktur tedavisiyle iyileşme kalıcı mıdır?
Akupunktur tedavisi akut hastalıklardan ziyade kronik hastalıklarda uygulanır. Akupunktur tedavisi belirti ve şikayetlere değil hastanın durumuna, hastalığın kökenine yöneliktir. Mesela sinüzit tedavisinde amaç sadece ağrıyı ve enflasyonu gidermek değil aynı zamanda ilgili dokularda tamir ve yenileşmeyi sağlamaktır. Akupunktur ile tedavide dokularda geriye dönüşemeyecek kalıcı bozukluklar yoksa iyileşme kalıcıdır.

Dr. Mehmet Ali Gönenç


Dr. Mehmet Ali Gönenç 1974 de İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. 1981 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1998 - 2002 yıllarında Akademik Akupunktur Derneği Seminerlerine katıldı. 2009 yılında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin düzenlediği Akupunktur kursunu tamamlayarak T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı Akupunktur Uzmanı yetki sertifikasını aldı.

Bir cevap yazın