Taşikardiler, Aritmiler, Ekstrasistoller, Fonksiyonel Kalp Şikayetleri, Panik Atak

Fonksiyonel kalp rahatsızlıklarının akupunktur ile tedavisi daima tamamlayıcı tedavi olarak anlaşılmalıdır.

Refleks bozukluklara bağlı kalp şikayetleri boyun ve göğüs omurlarında (Th toraks göğüs) blokaj sonucu oluşabilir. (boyun göğüs geçişi, Th4/Th5, Th5/Th6.)
Kök rahatsızlıkları manuel tedaviye rağmen geçmiyorsa veya kronik bozukluklarda B14 shu n. B15 shu n. ve gerektiğinde B43 iğnelenir. Akut şikayetlerde ilk tedbir olarak PaM85, gerekirse xinpin (kalp meridyeni üzerinde H3 ün 3 cun distalinde bir ekstra nokta) kullanılır. Sol 3. ve 4. kaburga blokaj durumunda St15 ve St16 noktalarının olduğu bölgeler basmaya duyarlıdır. Bu noktalar blokajı kaldırmak için iğnelenebilir. Ayrıca bu iki kaburgada basmayla ağrılı periost noktaları görülür. Bu periost noktaları postizometrik relaksasyon ve nöralterapi ile tedavi edilir. Sonra m pektoralis ve m trapezius gerilir ve birinciden üçüncüye kaburga kosta aralıklarındaki sancı odakları aynı şekilde postizometrik relaksasyon ve nöralterapi ile giderilir. İskemik kalp hastalığı sonrası oluşan fonksiyonel kalp hastalıkları akupunktur ile (St18, Li11 Ho n., Sp21 Lo n., H1 ve K27 noktaları ile)"halledilir". Bu noktalar sol tarafta iğnelenir. Hiperkinetik kalp sendromlarında da bunlar kullanılır. 


EKG sinde patolojik bulgu görülmeyen paroksismal taşikardilerde akupunkturla ekseri çabuk başarı elde edilir. Burada C2 nin (ikinci boyun omuru) arka çıkıntısında iki taraflı ve C2 den Th2 ye (ikinci göğüs omuru) iki taraflı huatuo noktaları iğnelenir. Ayrıca C2 den deblokaj yapılabilir. Supraventriküler taşikardilerde Pe4 (Xi n.), Pe6(Lo n. Mo n.) veya Pe5 (King n. Grup Lo n.) noktaları tedavi için denenebilir. Ventriküler ekstrasistollerde ise akupunktur tedavisi yoktur. Bradikardide H5 (Lo n.) ve Gv25 ekseri iyi etkilidir. Fonksiyonel kalp şikayeti olan bir hastada ayrıca uyuyamama şikayeti varsa H7 (Yuan n.) Sp6 (Grup Lo n.) K3 ve PaM3 iğnelenebilir. Genel durumda kötüleşme varsa Cv6 ve St36 (Ho n.) tavsiye edilir. Yüksek dereceli bir vegetatif labilite, fonksiyonel kalp şikayetleriyle bağlantılıysa H5, H7 ile düzeltilebilir. Depresyona bağlı keyifsizliğe eğilimli hastalar H3 ile tedavi edilmelidir.


Kalp şikayeti olan hastaların, aynı zamanda dispne, nefes darlığı oluşuyorsa, Gv17 (perikardın Mo n. ve üst ısıtıcının solunum n.) ve B17(diyaframın Shu n.) ile tedavisi uygundur. Bu vakalarda ödeme eğilim varsa Lu7 ile iyi sonuç alınır. (Lu7 alıcı damarın anahtar noktasıdır, bütün göğse etkili bir noktadır.)


Kulak akupunkturu da fonksiyonel kalp hastalıklarında kullanılabilir. Tekrarlama, hatırlatma tedavisi için uygundur.

Dr. Mehmet Ali Gönenç


Dr. Mehmet Ali Gönenç 1974 de İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. 1981 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1998 - 2002 yıllarında Akademik Akupunktur Derneği Seminerlerine katıldı. 2009 yılında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin düzenlediği Akupunktur kursunu tamamlayarak T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı Akupunktur Uzmanı yetki sertifikasını aldı.